Warning: getimagesize(images/april-2012/materijali%20za%20dneven%20centar.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/focusmk/public_html/plugins/content/smartresizer/smartresizer.php on line 468

Warning: getimagesize(images/april-2012/materijali%20za%20dneven%20centar%201.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/focusmk/public_html/plugins/content/smartresizer/smartresizer.php on line 468

Фондација „Фокус“  реализираше уште една успешна дарителна акција. Препознавајќи ја благородната мисија на Фондацијата, граѓаните самоиницијативно, континуирано донираа облека и обувки. Првите пакети облека и обувки беа поделени на неколку деца сместени во дом семејства со што Фондацијата го одбележа Светскиот ден на детето и Денот на згрижувачите во Македонија. Останатите пакети ќе бидат поделени на други социјално немоќни семејствата.

alista juni

Петнаесетина лица со инвалидност добија можност за дневен престој во ново отворениот Дневен центар „Детелина".
Дневниот Центар „Детелина" е прв од ваков вид во рурална средина и секојдневно ќе згрижува 10-15 лица кои ќе се едуцираат и ќе се дружат и на тој начин ќе се помогне во нивната социјализација и интеграција во општественото живеење. Освен овие лица, уште стотина други ќе имаат можност да ги користат услугите кои мобилни тимови во иднина треба да им ги обезбедат преку домашни посети.

  

Едукативни материјали во вредност од 29.414,00 денари, донација од Меѓународната асоцијација на жени (IWA) и два половни компјутери донации од „Акција здруженска“ и мото клубот “Cross Bearers MK”, ќе помогнат во секојдневното работење на лицата со инвалидност кои од утре, 23ти Mај ќе ги користат услугите на Дневниот Центар „Детелина“ во општина Чашка.

 materijali za dneven centar  materijali za dneven centar 1