06.09.2016 ,Велес , Фондација за локален развој и демократија Фокус собра вкупно 13 илјади денари во акцијата за собирање парични средства за упис на студент од социјално немоќно семејство. На некој од државните факултети во државата Фондација Фокус годинава ќе помогне да се запише еден студент и за таа цел ги повикува сите заинтересирани млади од Велес кои потекнуваат од социјално немоќно семејство да ги достават потребните документи во просториите на Фондацијата, кои се наоѓаат на улица Солунска 2А во центарот на градот, поточно спроти менувачница Североф.

05.08.2016 , Велес, Жените Креативки вклучени во проектот „Економско зајакнување на жените од Вардарскиот регион“ на Фондација Фокус од Велес, во петокот во Младинскиот парк учествуваа на изложбен мини базар. Петнаесетина Креативки од Велес, Свети Николе, Чашка и Неготино, на штандови ги изложија своите креативни производи што ги изработија во текот на изминатите дваесет и седум месеци од почетокот на проектот. За време на четиричасовниот базар велешани имаа можност да видат и да купат разни парчиња рачно изработен накит, украсни предмети, како и парчиња гардероба изработена од природна волна.

Велес, 25.07.2016, Фондација за локален развој и демократија Фокус ги започна активностите за собирање средства за упис на студент од социјално немоќно семејство на еден од државните универзитети. Во саботата тимот на Фокус постави касичка во ресторанот на базен Снупи, како општествено одговорна фирма и ги повика присутните гости да донираат кој колку може.