на Општина Велес за 2012 година

Почитувани,

Општина Велес и Фондација „Фокус“, Ве покануваат на Јавна расправа по Нацрт-документите на општината за 2012 година. Јавните расправи ќе се одржат на  03.11.2011 година (четврток)  во големата сала на Општина Велес и тоа:

  • за претставниците од областите на образованието, културата, здравствената и социјална заштита, како и од здруженија и фондации ( невладини организации, културно уметнички друштва итн.) и сите заинтересирани граѓани со почеток во 17:00 и
  • за претставниците од урбани и месни заедници со почеток во 19:00 часот

Нацрт- документите што ќе бидат презентирани на Јавната расправа можете да ги најдете и во електронска верзија на веб страната на Општина Велес www.veles.gov.mk, Вашите забелешки по нив можете да ги упатите Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Со почит,

Градоначалник
на Општина Велес
Горан Петров

Извршен директор
на Фондација „Фокус“
Веса Шкортова

Координативното тело за општествена одговорност на претпријатија и
Министерството за економија на Република Македонија

 ДОДЕЛУВААТ  

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА
ЗА НАЈДОБРИ ОПШТЕСТВЕНО ОДГОВОРНИ ПРАКТИКИ за 2010 година


во следните категории (посебно за големи и мали/средни претпријатија):

-Oдноси со вработените
-Eтичко управување
-Односи на пазарот со добавувачите/потрошувачите
-Заштита на животната средина
-Вложување во заедницата

•Право на учество во изборот имаат сите претпријатија регистрирани во Република Македонија;

•Едно претпријатие може да аплицира само со еден проект во една категорија, а истовремено може да учествува со повеќе проекти доколку се во различни категории;
•Големината на буџетот вклучена во одредена практика, не е одлучувачки фактор, туку идејата и квалитетните проекти, како и постигнатите резултати;
•Наградените ќе бидат избрани од страна на стручни жири комисии;
•Сите апликации, материјали и податоци ќе бидат третирани како строго доверливи и ќе бидат дадени на увид само на проектниот тим и членовите на жири комисијата.

 Годинешнава национална награда се спроведува во рамките на проектот: Општествената одговорност на претпријатијата во РМ, кофинансиран од Европската Унија во рамките на Рамковната програма за конкурентност и иновации (CIP) 2007-2013, спроведуван од Министерство за економија во партнерство со: Македонска развојна фондација за претприемништво, Сојуз на стопански комори на Македонија и здружение Конект.

 Апликациите за пријавување со критериуми за селекција се достапни на  www.economy.gov.mk и www.cbcsr.mk.

 Ве молиме да ги доставите вашите пријави преку електронска пошта на адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  со забелешка: Пријава за Национална награда за општествено одговорни практики или по пошта (во затворен плик) со забелешка: Пријава за Национална награда за општествено одговорни практики на адреса: Министерство за економија  на РМ, ул „Јуриј Гагарин“ 15, 1000 Скопје.


Пријавите се примаат најдоцна до 20-ти септември 2011 година, до 15:00 часот

Во текот на септември 2011 година ќе се подготвуваат нацрт - програмите за активностите на Општина Велес во 2012 година во областа на:

- образованието,

- културата,

- социјална и здравствена заштита,

- спорт, млади и

- поддршка на НВО секторот.

Сите институции, здруженија на граѓани и поединци кои имаат предлози од поширок интерес на заедницата и конструктивни идеи за активности што треба да се реализираат во 2012 година, можат да ги доставуваат до службите во Општина Велес.

Прилозите се доставуваат на образец што Ви е достапен во електронска форма на веб страната на Општина Велес www.veles.gov.mk

- Критериуми за доделување на средства

- Образец за доставување предлози

Предлозите се доставуваат до Општина Велес, Одделени за образование, култура, здравство, социјална заштита, спорт и соработка со здруженија на граѓани и фондации, ул. „Панко Брашнар“ бр.1 најдоцна до 16.09.2011 година.

По нацрт - програмите ќе бидат организирани јавни расправи на кои можат да учествуваат сите заентересирани страни.

 

Со почит,

Градоначалник на Општина Велес,

Горан Петров