Публикации

 
policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Фондацијата „Фокус“ во соработка со Делегацијата на Европската Комисија и ЕУ Инфо Центарот од Скопје на ден 09.05.2013 (четврток) со почеток од 11 часот во Младинскиот парк организира јавен настан со цел одбележуавње на Денот на Европа.

Baner Evropska Unija Novo

mk @ eu

 

Фондацијата Институт отворено општество-Македонија (ФИООМ) и Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), со тематската конференција „Што битно се промени по пристапувањето во членство во ЕУ?“, закажана на 15 септември во Велес,  во Ликовен салон, го започнуваат есенскиот циклус на активности и настани од проектот „Акција за Европа“. Активностите ќе продолжат до крајот на октомври 2010 година во Тетово, Скопје и Битола.

Настаните од проектот „Акција за Европа“ се можност граѓаните да се информираат и да дебатираат за придобивките од членството во ЕУ, за очекувањата на граѓаните и реалните промени по зачленувањето во Унијата, за економскиот и општествениот развој по пристапувањето во Европската унија, како и за тоа дали постои алтернатива за развој надвор од Унијата.


Тематската конференција „Што битно се промени по пристапувањето во членство во ЕУ?“ во Велес е коорганизирана со Словачкото претседателство на Вишеградската група држави. На настанот ќе говорат амбасадорите на Словачка, Полска и Унгарија: Роберт Кирнаг, Дариуш Карол Бахура и Ференц Кекеши, потоа Милан Фишер, заменик-амбасадор на Чешка, како и новинарот Васко Попетрески и професорот Сефер Тахири.

Преку средства од европските фондови до поквалитетна животна средина

Image

mk@euСредствата од програмите Живот плус и ЦИП можат да се искористат за подобрување на заштитата на животната средина. На конференцијата одржана во Велес на 26ти мај, во организација на Фондацијата Институт отворено општество – Македонија, Македонскиот центар за европско образование, Младинскиот образовен форум и 11 Центри за локална соработка , беа споделени искуствата од искористувањето на средствата од европските програми во полето на животната средина.

Антонис Ригас од еколошкиот центар „ Арктоурос“ од Флорина, Грција го издвои примерот на заштитата на кафеавата мечка за чие што заштитување биле обезбедени околу 400000 евра преку  националната програма за заштита на загрозени видови и евро фондовите од програмите на Заедницата, особено програмата Живот Плус.

Следната конференција ќе се оддржи во Струмица на 11-ти јуни на тема земјоделство.