Публикации

 
policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

skulptorska fin

Фондација „Фокус“ преку проект кој го аплцираше во Министерството за култура и помогна на Општина Велес да ја организира првата Mеѓународна скулпторска колонија во градот.

Во неа учествуваат шест уметници, скулптори од државата и од странство. Тоа се скулпторите Горан Ѓорев, Горан Стаменков и Илчо Стојановски од Македонија, Весела Стаменова и Павел Василев од Бугарија како и Никола Ненадиќ од Хрватска. 

Тие, од 24 јуни до 7 јули, 2019 година, изработуваат скулптури во мермер и од рециклирани материјали, поточно старо железо во простор на фирмата  „Пескара Вел”. Изработените уметнички дела ќе бидат сопственост на градот Велес кој планира да ги постави на повеќе јавни површини.

Колонијата финансиски е поддржана од Општина Велес.