Публикации

 
policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Нежилово, 18.09.2016 - Креативки од проектот Економско зајакнување на жените од Вардарскиот регион, учествуваа на мини базар што во неделата (18 септември) се одржа на рибникот во село Нежилово Општина Чашка. На базарот дел од жените ги изложија своите рачно изработени предмети на кои работеа во изминативе две години. Разни парчиња накит, украсни предмети, производи од волна, можеа да се најдат на штандовите во дворот пред рибникот. Гостите не ги одминуваа, напротив со големо внимание ги разгледуваа, се воодушевуваа и ги купуваа.

Проектот „Економско зајакнување на жените од Вардарскиот регион“ се реализираше во изминативе 27 месеци во организација на Фондација Фокус и партнерите ИРД и Министерството за надворешни работи на Словенија.

Св.Николе ,16.09.2016 - Како завршна фаза на проектот „Економско зајакнување на жените од Вардарскиот регион“, Фондација за локален развој и демократија Фокус организираше мини базар на коj жените Креативки ги изложија и презентираа своите рачно изработени предмети и производи. Базарот се одржа на 16 септември во просториите на Славјанскиот универзитет Гаврило Романовиќ Державин во Свети Николе. Рачно изработените производи што жените ги направија изминатите две години, предизвикаа големо внимание кај посетителите. Со големо воодушевување ги разгледуваа предметите а оние што најмногу им се допаднаа ги купија.

Свети Николе, 14 јули 2016, Фондација за локален развој и демократија Фокус од Велес учествуваше на Регионалниот Форум за соработка „Твој простор, твој глас“, што се одржа на 14 јули во Градската библиотека во Свети Николе, во објект што е во склоп на Домот на култура. Форумот се одржа во организација на Граѓанските здруженија, грантисти на Цивика мобилитас од Вардарски и Североисточен регион. Домаќин на овој регионален Форум беше Организацијата на жени од Свети Николе.

civika sv 4