Публикации

 
policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Покана за информативен настан за Законот за здруженија и фондации


Почитувани,

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) во соработка со Фондацијата Фокус од Велес, ве покануваат да учествувате на информативниот настан за Законот за здруженија и фондации што ќе се одржи на 2 јуни 2010 година во просториите на Фондацијата Фокус во Велес.
 
Како што ви е познато на 12 април 2010 година Собранието на Република Македонија го донесе новиот Закон за здруженија и фондации кој е објавен во Службен весник на Македонија бр. 52 од 16 април 2010 година.
МЦМС како организација која што е посветена на подобрување на правната рамка за граѓанските организации од 1995 година и како директно вклучена во работната група која што го подготвуваше законот, преку овој настан има за цел да ги информира здруженијата на граѓани и фондации за новините кои што се предвидени во законот, а кои што се од суштинско значење за остварувањето на слободата на здружување, да ги презентира можностите за одржливост на граѓанскиот сектор кој ги нуди овој Закон, како и да ве запознае со последователните активности кои што треба да ги преземат одговорните органи на државната управа, но и потребните усогласувања кои што треба да ги направат здруженијата на граѓани и фондации во роковите кои што се превидени во Законот, како и да се лоцираат прашања за појаснување.
Дневен ред
11:00 — 12:00    Презентација на Законот за здруженија и фондации
12:00-13:30 Дискусија

 

Воведничар: Сашо Клековски / Емина Нурединоска

Ве молиме вашето учество потврдете го кај (Диме Велев - Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.. )

Image

На 4 јули 2009 год, во 12 часот во Автокампот „АС“ во Струга започнува вториот мултиетнички хепенинг „Под исто сонце“. Хепенингот е дел од кампањата за промоција на мултиетничките вредности и поттикнување на меѓусебното почитување на етничките заедници во Македонија. Посетителите ќе имаат можност да се запознаат со културата и традицијата на различните заедници. Ќе бидат претставени народни носии, ракотворби, традиционални јадења и фолклорни игри од различни градови во Македонија.

Настанот ќе го отвори Н.Е. Ерван Фуере, специјален претставник на Европската унија и шеф на Делегацијата на Европската Комисија и ќе го промовира „Водичот за националното законодавство во сферата на употребата на јазиците на етничките заедници во Република Македонија“. Во рамки на хепенингот, во амфитеатарот на Евроколеџот во Струга  ќе бидат организирани две панел дискусии: „Сегрегацијата во образованието – предизвик за мултиетничкото општество“ и „Дали Охридскиот рамковен договор донесе подобрување на меѓуетничките односи?“

Како завршница на еднодневниот мултиетнички хепенинг, со цел создавање простор за дружење на младите, од 20 до 24 часот ќе настапат Мајка бенд, Паркети, Бени & Нон Стоп и Кирил Џајковски.

Влезот за сите посетители на хепенингот е слободен.

Настанот го организира Фондацијата Институт отворено општество – Македонија во рамки на проектот „Живеење во мултиетничка средина – граѓани со еднакви права, можности и заштита“ финансиран од Европската Комисија и ФИООМ.

Почитувани сограѓани, подоллу е писмо објавено од нашите Верни пријатели www.velenews.mk прашањето е само дали е само обична реакција или ????

Исплашено писмо до непознат заканувач !

Видно потресени и неручани поради заканата (којзнае дали и ќе вечераме), некако собираме сила да одговориме на твојата наредба.Од една страна сме замрзнати од  мислата дека можеш да не  хакнеш, но од друга страна среќни што конечно најдовме некој што ја застапува (втората) страна од црната топилничка приказна. Вака исплашени, (од под кревет) најпонизно молиме,(пред да не хакнеш) да ни дадеш неколку информации(оти нели тебе те пратиле да го браниш загадувачот)
Предпрашање - Дали местоположбата на Топилницата е грешка и ако е така, кој би не натерал ПАК да живееме со грешката што им ги урниса животите на велешани? Ние нашата грешка си ја плативме со животи на велешки бебиња кои се раѓаа и заминуваа истовремено.