Публикации

policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Фондација за локален развој и демократија „Фокус“ ја одржа првата едукативна работилница од проектот „Читај и меѓу редови“ и во велешката Гимназија „Кочо Рацин“. На неа учествуваа 23 ученици од прва и втора година и иако релативно млади покажаа неверојатен интерес и сенс за темата медиумска умешност и критичко размислување.

Во рамки на проектот „Читај и меѓу редови“ Фондација за локален развој и демократија „Фокус“Велес ја одржа првата едукативна работилница во Гимназијата „Добри Даскалов“ во Кавадарци. На работилницата учествуваа 24 ученици од втора година и тие имаа можност преку практични примери да работат на сопствената медиумска умешност.

Ucenickakavadarci fin

Педесет ученици од прва до четврта година при Гимназијата „Добри Даскалов“ во Кавадарци се запознаа со целите и активностите на проектот „Читај и меѓу редови’ што Фондација Фокус со медиумскиот партнер регионална телевизија КТВ го спроведува од септември годинава и ќе трае до февруари наредната година. Освен учениците, на промоцијата на проектот беа присутни и Атанас Шиков ,советник за образование во Општина Кавадарци како и дел од професорите кои во своите наставни предмети посветуваат внимание на медиуската писменост и градење на критички став, што всушност е тема и на проектот.