Публикации

policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Волонтерката на Мировен корпус во Фондација за локален развој и демократија Фокус, Хејли Хогенкамп, заедно со Александар Стојковски, одржаа работилница на тема „Позитивен развој на младите“. На работилницата се презентираа начини и методи за пристап до младите, наоѓање на проблемите и решенијата, најдобриот начин на вклучување на младите во процесите на одлучување и давање можност да ја имаат клучната улога во истите.
Целта на работилницата беше да се разменат различните ставови на учесниците на работилницата за развојот на младите и да се земат во предвид при понатамошните активности.

Во рамки на активностите поддржани од програмата на Цивика мобилитас, Фондација за локален развој и демократија Фокус, на 30.06.2017 година ја одржа средбата со претставници на млади лица од локалната заедница. Тие имаа можност да се запознаат со мисијата и визијата на Фондацијата како и за плановите и проектните идеи кои има намера да ги реализира во иднина. На средбата присуствуваа матуранти, средношколци и студенти. Тие покажаа голем интерес да бидат дел од програмите на Фондацијата поврзани со младите.
Извршниот директор на Фокус Убавка Јаневска им потенцираше дека вратите на Фондацијата се отворени за нив и нивните креативни идеи, а иницираше и нивна поголема вклученост во програмите за млади на Еразмус +.

Велес, 25 декември 2015 - Триесетина фотографии со портите од најавтентичните куќи од старата велешка архитектура наместо во ликовен салон каде се одржуваат речиси сите ликовни изложби и изложби на фотографии, беа изложени во еден кафе бар во градот. Фотографиите ги изработија членовите на Медиа арт клубот при Младинскиот образовен форум од Велес. Според нив фотографиите ги симболизираат затворените врати на институциите во општеството. Изложбата е насловена „Шимшир порти затворени“

izlozba fotografii 5  izlozba fotografii 3