Публикации

 
policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Учениците од Гимназијата „Кочо Рацин“ Велес, вклучени во проектот „Читај и меѓу редови“што го имплементира Фондација за локален развој и демократија Фокус, излегоа на терен. Заедно со проектниот координатор и експертот новинар ги подготвуваат прилозите кои ќе бидат финален производ на проектот. Тие ги снимаат прилозите на теми што ги избраа за време на едукативните работилници.

Потреба од театарска младинска сцена, катастрофални услови за тренинг во салата на ООУ Блаже Конески, финансирањето на спортските клубови во градот, одолговлекување на судските процеси, проблемот со бездомните кучиња и уште неколку други теми се утврдија на третата едукатина работилницаза медиумска писменост и критичко размислување во Гимназијата Кочо Рацин во Велес.

Учениците од Гимназијата „Добри Даскалов“ во улога на репортери. Излегоа надвор  и правеа анкети за прилозите кои треба да ги подготват. Ги прашуваа граѓаните на Кавадарци за загадениот воздух и состојбата на фудбалскиот стадион, теми кои сами ги избраа на претходните две едукативни работилници.