Публикации

 
policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Охрид, 21-23.09.2018

maksimВтората од петте планирани обуки за претставници на граѓанските организации од Источниот Регион се одржа изминатиот викенд во Охрид. Целта на обуката беше поголема вклученост на граѓанските организации во следењето на транспарентноста, отчетноста и интегритетот на институциите во јавните набавки.

obse1Спроведувајќи ја кампањата под слоганот „Ако јас се прашувам“, мисијата на ОБСЕ во Скопје на 11.12.2017 година во хотел Гардениа одржа дебата вклучувајќи претставници на Граѓански организации од Велес. Целта на кампањата е поголемо учество на граѓаните и подобрување на квалитетот на живот во локалната заедница. Модератор на дебатата беше Димче Велев од Фондација за локален развој и демократија „Фокус“. Тој потенцираше дека вклучувањето на граѓаните во креирањето на локалните политики до првото тромесечие на 2017 година е на ниско ниво. Велев рече дека советите на општините не ги канат граѓаните и граѓанските организации на седниците, затоа нема информации за што тие расправаат и какви одлуки донесуваат. Велев направи споредба со периодот пред десет години кога Фондација „Фокус“ го следела и подготвила истражувањето за реализација на целиот процес. Тогаш 70 % од вкупно 115 предлози на граѓаните, граѓанските организации и месните заедници биле прифатени од страна на локалните власти, а 20 % реализирани на крајот на годината, што претставува релативно добар процент за македонски услови.

Над 90 учесници присуствуваа на билатералната конференција „Европски искуства за развој на туризмот - билатерална соработка Македонија-Алзас“ што се одржа вчера на 5-ти декември, во организација на Фондација за локален развој и демократија „Фокус“, општина Велес и Асоцијацијата АЛМА од Алзас, Франција. Меѓу нив беа осум градоначалници од 9-те општини на Вардарскиот регион, претставници на локалните самоуправи, на граѓански организации, архитекти, бизнисмени, винарии. Сите тие слушнаа искуства од четиричлената француска делегација за развојот на туризмот во Франција, особено за развој на руралниот и транзитниот туризам.
На конференцијата беше присутен и амбасадорот на Република Франција во Република Македонија Н.Е Кристијан Тимоние. Тој ја поздрави соработката помеѓу партнерите од Македонија и Франција и рече дека очекува нејзино продлабочување.