Публикации

 
policy briefweb 2
javni nabavkiweb 2
Fokus Analiza2018 v4 web 1

Куманово, јуни, 2014 - Проектот на УСАИД за пристап на микропретпријатијата до јавните набавки во Куманово го одбележа проширувањето на услугите на центарот за јавни набавки во североисточниот регион. На настанот беа претставени можностите што сега покрај за микропретпријатијата од вардарскиот, ќе бидат достапни и за тие од североисточниот регион.
„Микропретпријатијата се признати во целиот свет како важни елементи на националните економии кои придонесуваат значително кон зголемување на вработувањето и намалување на сиромаштијата“, рече директорот на мисијата на УСАИД, Џејмс Стаин. „Иако пазарот на јавни набавки се проценува на околу 1,2 милијарди долари годишно, микропретпријатијата традиционално не учествуваат во него. Ние сакаме да го промениме тоа“.

obuka-kumanovo

на Општина Велес за 2012 година

Почитувани,

Општина Велес и Фондација „Фокус“, Ве покануваат на Јавна расправа по Нацрт-документите на општината за 2012 година. Јавните расправи ќе се одржат на  03.11.2011 година (четврток)  во големата сала на Општина Велес и тоа:

  • за претставниците од областите на образованието, културата, здравствената и социјална заштита, како и од здруженија и фондации ( невладини организации, културно уметнички друштва итн.) и сите заинтересирани граѓани со почеток во 17:00 и
  • за претставниците од урбани и месни заедници со почеток во 19:00 часот

Нацрт- документите што ќе бидат презентирани на Јавната расправа можете да ги најдете и во електронска верзија на веб страната на Општина Велес www.veles.gov.mk, Вашите забелешки по нив можете да ги упатите Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Со почит,

Градоначалник
на Општина Велес
Горан Петров

Извршен директор
на Фондација „Фокус“
Веса Шкортова

Координативното тело за општествена одговорност на претпријатија и
Министерството за економија на Република Македонија

 ДОДЕЛУВААТ  

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА
ЗА НАЈДОБРИ ОПШТЕСТВЕНО ОДГОВОРНИ ПРАКТИКИ за 2010 година


во следните категории (посебно за големи и мали/средни претпријатија):

-Oдноси со вработените
-Eтичко управување
-Односи на пазарот со добавувачите/потрошувачите
-Заштита на животната средина
-Вложување во заедницата

•Право на учество во изборот имаат сите претпријатија регистрирани во Република Македонија;

•Едно претпријатие може да аплицира само со еден проект во една категорија, а истовремено може да учествува со повеќе проекти доколку се во различни категории;
•Големината на буџетот вклучена во одредена практика, не е одлучувачки фактор, туку идејата и квалитетните проекти, како и постигнатите резултати;
•Наградените ќе бидат избрани од страна на стручни жири комисии;
•Сите апликации, материјали и податоци ќе бидат третирани како строго доверливи и ќе бидат дадени на увид само на проектниот тим и членовите на жири комисијата.

 Годинешнава национална награда се спроведува во рамките на проектот: Општествената одговорност на претпријатијата во РМ, кофинансиран од Европската Унија во рамките на Рамковната програма за конкурентност и иновации (CIP) 2007-2013, спроведуван од Министерство за економија во партнерство со: Македонска развојна фондација за претприемништво, Сојуз на стопански комори на Македонија и здружение Конект.

 Апликациите за пријавување со критериуми за селекција се достапни на  www.economy.gov.mk и www.cbcsr.mk.

 Ве молиме да ги доставите вашите пријави преку електронска пошта на адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  со забелешка: Пријава за Национална награда за општествено одговорни практики или по пошта (во затворен плик) со забелешка: Пријава за Национална награда за општествено одговорни практики на адреса: Министерство за економија  на РМ, ул „Јуриј Гагарин“ 15, 1000 Скопје.


Пријавите се примаат најдоцна до 20-ти септември 2011 година, до 15:00 часот